19 kwietnia

19 kwietnia

Crumble z jabłkiem


Póki na naszym stole nie wylądują wyczekiwane truskawki, czereśnie i inne dobrodziejstwa lata musimy ratować się tym, co dostępne. Mamy do wyboru mrożonki albo świeże owoce. Tak czy inaczej wybór jest mały. A ten owocowy deficyt chyba najbardziej odczuwalny jest właśnie teraz, kiedy wiosna nieśmiale, jeszcze leniwie przeciąga się na naszych oczach i skrywa za chmurami. ALE na jabłka, jabłuszka zawsze możemy liczyć. One ratują nas z opresji!

I dlatego dzisiaj crumble z jabłkami, czyli po prostu chrupiąca kruszonka z owocami na ciepło pod pierzynką z bitej śmietany.





Składniki:

Na kruszonkę:
  • pół szklanki mielonych migdałów
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 50 gram zimnego masła 

Na wkład:
  • 4 jabłka
  • szczypta cynamonu (do smaku)
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
Bita śmietana:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • pół łyżki lub łyżka cukru pudru ( w zależności czy chcemy słodko czy bardzo słodko)  



    Jabłka obieramy, kroimy na kostki lub płatki. Opruszamy je cynamonem i imbirem. Na patelni rozgrzewamy
    masło i cukier. Jabłka lądują na patelni i tak duszą się we własnym sosie aż lekko zmiękną, ale nie będą papką.  Wkładamy je do 4 kokilek. Następnie ze wszystkich składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto przypominające w dotyku mokry piasek. Nie żałując kruszonki wkładamy ją do kokilek, możemy przyozdobić ją kilkoma płatkami migdałów.
    Deser zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Przygotować bitą śmietanę.


    Podawać ciepłe, ale nie gorące! :) z bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych.

    Bon Appetit!



    Pozdrawiam, Aga.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    dziękujemy:)