01 kwietnia

01 kwietnia

Ciasto marchewkowe, muffiny marchewkowe - spróbuj, pycha!





Kup pęczek marchewki w kropki.....

-żartowałam, nie potrzeba pęczka, wystarczy jedna duża :)


Wyjdzie pyszne! Ze zwykłej marchwi też :)


 
 
 


Do pierwszej miski wsyp :


125 g mąki pszennej 
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
1 łyżeczkę mielonego cynamonu (w cieście na zdjęciu go nie ma bo akurat zabrakło)
125 g brązowego cukru
2 jajka ( żółtko i białko, nie ubijać, tylko wrzucić do miski)
100 ml oleju słonecznikowego lub innego
25 g wiórków kokosowych
25 g orzechów włoskich lub płatków migdałowych

W drugiej misce:

125 g marchwi startej na drobnej tarce (w praktyce 1 duża, słodka marchew)
Zawartość obu misek należy wymieszać!


Polewa: najbardziej zaskakujący element, pycha.


2 łyżeczki miękkiego masła
4 łyżeczki serka śmietankowego (np. Turek lub Ostrowia) o konsystencji masła
kilka łyżek cukru pudru (dopasować do własnego gustu smakowego)
kilka kropli soku z cytryny ( lepiej dodawać powoli ale można też bez soku)

Perełki lub inne ozdoby.

1. Posmarować formę podłużną do pieczenia masłem, posypać bułką tartą.


2. Przelać ciasto do foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z ustawioną opcją grzałki dolnej.


3. W foremce szklanej piec ok. 30 min, w metalowej ok. 20 min. Sprawdzać patyczkiem drewnianym!!!


4. Pod koniec pieczenia (ok. 5 - 10 min przed końcem) można włączyć termoobieg.


5. Gotowe ciasto jest sprężyste i pięknie pachnie. Patyczek po wyjęciu jest suchy.


6. Pozostawić do wystygnięcia w foremce.


7. Zrobić polewę, ucierając lub mieszając składniki.


8. Ostudzone ciasto posmarować polewą i posypać perełkami lub orzechami.



Ciasto można wykorzystywać również do pieczenia muffinek!!!! Jest równie łatwe jak to z torebki.



I nie zawiera konserwantów!!!!



Bon apetitt!
 Jak mawiała Julia Child.


Ewa


( to ta, co ponoć nie umie piec!)

CIEKAWOSTKA:

Oprócz marchewek w kropki sa jeszcze inne marchewki. Nie tylko pomarańczowe! Kto by pomyślał?

wikipedia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękujemy:)