Kup pęczek marchewki w kropki.....
-żartowałam, nie potrzeba pęczka, wystarczy jedna duża :)
Wyjdzie pyszne! Ze zwykłej marchwi też :)
Do pierwszej miski wsyp :
125 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
1 łyżeczkę mielonego cynamonu (w cieście na zdjęciu go nie ma bo akurat zabrakło)
125 g brązowego cukru
2 jajka ( żółtko i białko, nie ubijać, tylko wrzucić do miski)
100 ml oleju słonecznikowego lub innego
25 g wiórków kokosowych
25 g orzechów włoskich lub płatków migdałowych
W drugiej misce:
Zawartość obu misek należy wymieszać!
Polewa: najbardziej zaskakujący element, pycha.
2 łyżeczki miękkiego masła
4 łyżeczki serka śmietankowego (np. Turek lub Ostrowia) o konsystencji masła
kilka łyżek cukru pudru (dopasować do własnego gustu smakowego)
kilka kropli soku z cytryny ( lepiej dodawać powoli ale można też bez soku)
Perełki lub inne ozdoby.
1. Posmarować formę podłużną do pieczenia masłem, posypać bułką tartą.
2. Przelać ciasto do foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z ustawioną opcją grzałki dolnej.
3. W foremce szklanej piec ok. 30 min, w metalowej ok. 20 min. Sprawdzać patyczkiem drewnianym!!!
4. Pod koniec pieczenia (ok. 5 - 10 min przed końcem) można włączyć termoobieg.
5. Gotowe ciasto jest sprężyste i pięknie pachnie. Patyczek po wyjęciu jest suchy.
6. Pozostawić do wystygnięcia w foremce.
7. Zrobić polewę, ucierając lub mieszając składniki.
8. Ostudzone ciasto posmarować polewą i posypać perełkami lub orzechami.
Ciasto można wykorzystywać również do pieczenia muffinek!!!! Jest równie łatwe jak to z torebki.
I nie zawiera konserwantów!!!!
Bon apetitt!
Jak mawiała Julia Child.
Ewa
( to ta, co ponoć nie umie piec!)
CIEKAWOSTKA:
Oprócz marchewek w kropki sa jeszcze inne marchewki. Nie tylko pomarańczowe! Kto by pomyślał?
wikipedia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękujemy:)