Skoro już te kabaczki mają takie wzięcie to może kabaczek po włosku? Czy cukinia? Jak je odróżnić?
Najpierw przepis
Składniki:
2 cukinie lub kabaczki, 20 dag makaronu rurki,
puszka pomidorów bez skórki (mogą być kawałki), podwójny filet z kurczaka,
25 dag mozarelli twardej (Mlekovita w sam raz),
bazylia, czosnek (1 duży ząbek), pieprz i zioła prowansalskie,
sól, oliwa.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
2. Cukinie myjemy i kroimy w talarki. Podsmażamy z pomidorami na rozgrzanej oliwie.
Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
3. Mieszamy z makaronem.
4. Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, kroimy na małe kawałki,
podsmażamy na oliwie
podsmażamy na oliwie
5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy plastrami mozzarelli.
6. Posypujemy bazylią (może być suszona, ale lepsza świeża)
Przykrywamy, zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C
Najlepiej ok. 10 min przed końcem, zdjąć pokrywkę.
Trzy zdania o bazylii:
1. Bazylia na portrecie wyglada tak:
bazylia |
2. Aby mieć zawsze świeżą bazylię czekamy, aż jej nasiona dojrzeją:
3. O każdej porze roku możemy je wysiać do doniczki, nie przysypując ziemią.
Teraz o kabaczkach i cukiniach:)
Rozpoznać więc można raczej tylko owoce. Cukinię i jej "kuzynów" zalicza się do gatunku dynia zwyczajna. Istnieje wielka różnorodność form. Kabaczki są przeważnie żółte, cukinie najczęściej zielone. Jedna roślina potrzebuje duuuużo słońca i 1-2 m kw. powierzchni. Wysiewa się więc lub sadzi na pow. 1x1 m - 2 lub 3 nasiona. Z dojrzałych owoców zbieramy nasiona na drugi rok. Najlepiej smakują, gdy mają 10-20 cm.
W poście o sałatce p. Heleny jest link do odmian kabaczków i cukinii. post
Pozdrawiam cukiniożerców.
ewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękujemy:)