Porzeczki. Właśnie dojrzewają. Czerwone, czarne i złote. Spróbujmy w tym roku, jeśli nie znaliśmy tego wcześniej, porzeczek czerwonych z estragonem. Nie jest to dla mnie nowość, wiec wiem, że są przepyszne. To zupełnie inne poprzeczki niż te, które znaliście. Polecam choćby kilka słoiczków na początek:)
Potrzebne będą miedzy innymi czerwone porzeczki ...
i estragon
Do przygotowania tej galaretki potrzebne jest:
Do przygotowania tej galaretki potrzebne jest:
- 1,75 kg czerwonych porzeczek
- 4 gałązki estragonu (ok.15cm)
- 0,5 kg (2,5 szklanki) cukru żelującego 3:1
- 200 ml wody
1. Umyte i obrane porzeczki wkładamy do garnka i wlewamy wodę.
2. Przykrywamy, zagotowujemy do momentu, aż będą miękkie. Końcowa faza gotowania powinna być bez przykrycia (ok. 15 min).
3. Owoce przetrzeć przez sito.
4. Przełożyć galaretkę do garnka i dodać cukier, cały czas mieszając, aż będzie wrzała.
5. Umyć i pokroić drobno estragon.
6. Zdjąć z ognia garnek i dodać estragon dobrze mieszając.
7. Napełniać sterylne, suche słoiki.
8. Zakręcać i stawiać dnem do góry do ostygnięcia. Galaretkę należy testować. W czasie gotowania nabrać na łyżeczkę i zobaczyć czy po ostygnięciu galaretka robi się ścięta. Jeśli nie, należy ją pogotować chwilę i sprawdzić ponownie.
Galaretkę można stosować również do wędlin i mięs.
Przepis pochodzi ze Szwecji.
ewa
P.S. Estragon to roślina, która z powodzeniem zimuje u nas w gruncie. Po kilku latach osiąga nawet znaczne rozmiary. Wymaga słońca jak większość ziół i roślin przyprawowych.
Ponieważ ten blog spełnia też funkcję naszego archiwum, planuję w nim na przyszłe lato:
Dżem agrestowy z miętą, jeśli agrest obrodzi:)
1,5 kg agrestu żółtego
6 gałązek mięty
0,5kg cukru żelującego 3:1
Agrest umyć, obrać z szypułek, włożyć do rondla i zalać 1 szkl. (250 ml) wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min na małym ogniu. Owoce powinny podczas gotowania pękać. Trzeba mieszać. Następnie agrest należy przetrzeć przez sito i ostudzić.
Pulpę przełożyć do rondla, dodać cukier żelujący i ponownie zagotować i gotować ok. 4 min na małym ogniu. Odstawić i dodać osuszone listki mię
ty.
Gorący dżem przełożyć do słoików i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękujemy:)