25 lipca

25 lipca

Tartaletki z owocami



Przepis na 16 babeczek ( średnica 9cm)

Kruche ciasto:
300g mąki
150g zimnego masła
80 g cukru drobnego lub cukru pudru
1 żółtko

owoce-wybrane

krem:
250g śmietanki kremowki 36%
250g serka mascarpone
kilka łyżeczek cukru pudru




Ciasto:
Mąkę, cukier i posiekane zimne masło wsypujemy do miski, dodajemy żółtko. Masło siekamy nożem na jeszcze mniejsze kawałki i wszystko mieszamy. Następnie eneregicznie zagniatamu ciasto aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z ciasta ok. 20cm walec. Zawijamy go w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Wyjmujemy wałek i deskę. Opruszamy mąką. Z ciasta odkrawamy ok 5-8mm plastry i wałkujemy ciasto na grubość mniej więcej 2-3mm (nie za cienkie). Foremki smarujemy lekko masłem, tak aby nie przywarły. Ciasto wkładamy do tartaletek i dokładnie wyklejamy.  Ciasto, które wystaje odrywamy. Babeczkę nakłuwamy widelcem.

Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut. Babeczki muszą być ładnie zarumienione. Chwila nieuwagi wystarczy, aby je spalić, więc trzeba pilnować czasu :)

Konfitura:
Z wybranych owoców przygotowujemy lekkiej konsystencji konfiturę.
5 łyżek jagód i 1,5 łyżki cukru pudru wsypujemy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Konfitura nie musi być bardzo gęsta.

Na wystygnięte babeczki nakładamy lekko podgrzaną konfiturę.



Krem:
Serek mascarpone wkładamy do miski lekko miksujemy, dosłownie kilka sekund.
W drugiej misce ubijamy śmietanę. Kiedy śmietana jest już lekko ubita dodajemy stopniowo mascarpone i cukier puder, pamiętając aby nie 'przebić' śmietany. Miskę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Na babeczki wkładamy krem i dekorujemy owocami:)
Z powodzeniem konfiturę również możemy nakładać na krem, jeśli oczywiście została nam nadwyżka.
P.S z powodu upałów, jakie towarzyszą nam tego lata sugeruję krem nakładać zaraz przed podaniem.

Smacznego, Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękujemy:)