24 czerwca

24 czerwca

JEMY KWIATY - GRECKA PRZYSTAWKA NA LATO

To propozycja dla tych, którzy mają własne dynie, kabaczki lub cukinie ponieważ  nie wiem czy można kupić ich kwiaty. Możliwe, że tak.

Przystawka  idealna na letni  obiad w ogrodzie.

Oryginalny przepis przewiduje kwiaty cukinii, ale z własnego doświadczenia proponuję również kwiaty dyni. Ma ona bardziej intensywny smak. I chyba jest nieco lepsza. Kwiaty kabaczka są w smaku identycznym jak cukinii.

Najważniejsze, żeby zerwać właściwe kwiaty.

Nie te, z których urosną owoce!!!

tych, które mają za kwiatem zgrubienie -  nie zrywamy!!!

zrywamy kwiaty  na długich, cienkich ogonkach

 POTRZEBUJEMY:  

20 kwiatów cukinii (kabaczka lub dyni)
Porcja dla 4-5 osób

FARSZ:
15 dag startego sera feta (w przypadku gdy nie jest to oryginalny ser, tylko miękki typu feta, nie trzeba trzeć
60 g startego owczego sera typu oscypek (oryginalnie ser mizitra)
4 dag startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej mięty
1 jajko
pieprz
ser trzemy na drobnej tarce
CIASTO:

1 szklanka (170 g) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
2 białka

DO SMAŻENIA: OLIWA



kwiaty cukinii i kabaczka

trzy rodzaje serów

mięta

Płuczemy kwiaty i liście mięty i zostawiamy do ocieknięcia. Można też użyć do odsączenia wirówki do sałaty.
Składniki farszu mieszamy  - powinna powstać gładka masa. Składniki ciasta mieszamy i ubijamy jak ciasto na naleśniki.
Kwiaty nadziewamy kwiaty masą. Można pomóc sobie wkładając kwiaty do kieliszka. Po napełnieniu długie płatki łączymy zaciskając je mocniej i skręcając tak aby nie wyciekało nadzienie. 


Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu. Dobrze jest użyć garnka o dużej średnicy, wtedy szybciej uzyskamy dużą partię.  Przekładać łyżką kwiaty z ciasta. Oliwa powinna być dobrze rozgrzana. Jeśli jest jej za mało, kwiaty mogą przywierać do dna.



Podajemy od razu!

Na zdjęciu bez wymyślnej scenografii bo goście nie mogą się doczekać:)
...idę!Już idę. Tylko zrobię zdjęcie:)

Smacznego
Ewa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękujemy:)