Przystawka idealna na letni obiad w ogrodzie.
Oryginalny przepis przewiduje kwiaty cukinii, ale z własnego doświadczenia proponuję również kwiaty dyni. Ma ona bardziej intensywny smak. I chyba jest nieco lepsza. Kwiaty kabaczka są w smaku identycznym jak cukinii.
Najważniejsze, żeby zerwać właściwe kwiaty.
Nie te, z których urosną owoce!!!
tych, które mają za kwiatem zgrubienie - nie zrywamy!!! |
zrywamy kwiaty na długich, cienkich ogonkach |
POTRZEBUJEMY:
20 kwiatów cukinii (kabaczka lub dyni)
Porcja dla 4-5 osób
FARSZ:
15 dag startego sera feta (w przypadku gdy nie jest to oryginalny ser, tylko miękki typu feta, nie trzeba trzeć)
60 g startego owczego sera typu oscypek (oryginalnie ser mizitra)
4 dag startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej mięty
1 jajko
pieprz
ser trzemy na drobnej tarce
CIASTO:
1 szklanka (170 g) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
2 białka
DO SMAŻENIA: OLIWA
kwiaty cukinii i kabaczka |
trzy rodzaje serów |
mięta |
Płuczemy kwiaty i liście mięty i zostawiamy do ocieknięcia. Można też użyć do odsączenia wirówki do sałaty.
Składniki farszu mieszamy - powinna powstać gładka masa. Składniki ciasta mieszamy i ubijamy jak ciasto na naleśniki.
Kwiaty nadziewamy kwiaty masą. Można pomóc sobie wkładając kwiaty do kieliszka. Po napełnieniu długie płatki łączymy zaciskając je mocniej i skręcając tak aby nie wyciekało nadzienie.
Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu. Dobrze jest użyć garnka o dużej średnicy, wtedy szybciej uzyskamy dużą partię. Przekładać łyżką kwiaty z ciasta. Oliwa powinna być dobrze rozgrzana. Jeśli jest jej za mało, kwiaty mogą przywierać do dna.
Podajemy od razu!
Na zdjęciu bez wymyślnej scenografii bo goście nie mogą się doczekać:)
...idę!Już idę. Tylko zrobię zdjęcie:)
Smacznego
Ewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękujemy:)